Page 2 of 7 FirstFirst 1234 ... LastLast
Prikaz rezultata 11 do 20 od 61

Tema: Тортуре над архиеп. Охридским Јованом

 1. Ново суђење Архиепископу Јовану у Велесу. Процес су започели да прате и Епископи Српске Православне Цркве  На Велики Понедељак када започиње недеља страдања Христових, када Христос полази на суђење и на крст, и када се Црква присећа затварања, суђења и распећа, које је тадашња јеврејска синагога приредила Христу, данас, значи на Велики Понедељак, овај пут на тражење последњег бастиона комунизма у Републици Македонији, то јест на тражење синедриона расколничке МПЦ, започело је и суђење Његовом Блаженству Архиепископу охридском и Митрополиту скопском г.г. Јовану.
  Данашњем суђењу у Велесу присуствовао је и Епископ шумадијски г. Јован, као представник Светог Синода СПЦ, Епископ ремезијански г. Андреј, викарни епископ и представник Патријарха Српског, као и Епископи Православне Охридске Архиепископије: полошко-кумановски г. Јоаким, брегалнички г. Марко и стобијски г. Давид.

  Расколници, одговорни за скандале Изгрев, Говрлево, са потрошеним милионима долара за изгубљене судске спорове у Аустралији и да не набрајамо даље, данас су почели да суде Архиепископу охридском г.г. Јовану за радње од пре 14 година, за оптужбе које су 99,99% већ застареле.

  Наиме, оптужбе против Архиепископа охридског г.г. Јована потпуно застаревају 5-ог Јула ове године, па ће бити невероватно чудно да чујемо и видимо расколничке попове који су се пријавили за сведоке против Архиепископа охридског г.г. Јована, како ће се у току процеса испитивања сетити толико детаља после тако много времена!

  Недвосмислено је јасно да после свих ослобађајућих пресуда, са организовањем овог суђења Архиепископу охридском г.г. Јовану, расколници враћају Р. Македонију у мрачни средњи век. Неправедно затварање и суђење Архиепископа охридског г.г. Јована спроведено од пословичне расколничко-судске спреге додирнуће срца људи у Цркви и сваког трезвеномислећег човека.

  Са друге стране, овим суђењем, укључени (у смислу да су пристрасни прим. прев.) новинари ће продужити да скрећу пажњу јавности од стварних проблема са којима се суочава Р. Македонија, практикујући притом говор мржње, износећи лажи и клевете против Архиепископа охридског г.г. Јована и Православне Охридске Архиепископије, да се на њима новинарима испуне речи древне мудре изреке: какви су они сами тако и гледају на друге.

  Расколници, су пак одавно заборавили суштину православне вере, заборавили су да ће они који суде и сами бити осуђени. Себе су одавно поставили на место гонитеља Цркве, заборављајући притом да је и Ирод преплавио Јудеју са крвљу, и Иродијада да је добила главу Јованову, па је изгледало да су победили али су заувек изгубили.

  При свему споменутом, Православни Хришћани у нашој домовини остају непоколебљиво са својим Архиепископом охридским г.г. Јованом, и са поверењем и надом у Христа и Богородицу.

  Извор : ПОА/ Поуке.орг
  Шири Православље

 2. Архиепископ Амерички Димитрије упутио писмо госпођи Хилари Клинтон са захтјевом за хитно ослобађање Архиепископа Охридског Јована  Архиепископ Амерички Димитрије, предсједник Савјета Канонских Православних епископа за Сјеверну и Средњу Америку са сједиштем у Њу Јорку упутио је писмо министру иностраних послава Америке госпођи Хилари Клинтон, у којем изражава дубоку забринутост због затварања Архиепископа Охридског Јована и захтијева његово хитно ослобађање.

  У писму госпођи Клинтон Архиепископ Америке Димитрије наводи следеће: У име 65 епископа, који припадају Савјету Канонских Православних Епископа Сјеверне и Средње Америке, желео бих да скренем Вашу пажњу на једну заиста трагичну ситуацију у којој се налази Архиепископ Охридски Јован.

  Архиепископ Јован је канонски православни епископ Охрида, чије хапшење има историју дугачку неколико година а подстакнуто прогоном од стране шизматичке цркве Бивше Југословенске Републике Македоније.

  Шизматичка црква Бивше југословенске републике Македоније није призната ни од једне канонске Православне Цркве у свијету.

  Како њено оснивање, тако и њена активност, у супротности су са Канонским Правом Православне Цркве у читавој васељени.

  ”Чланови нашег Савјета, који живе у Америци и служе Православне вјерника у Сједињеним Америчким Државама, посебно поштују то што наша земља (Америка) чини у читавом свијету на заштити људских права, вјерских слобода, заштиту људског достојанства и одбрану (сигуран живот) сваке личности. Архиепископ Јован је неправедно затворен када је покушао да обави своје вјерске обавезе, и искрено се надам да ће наша Влада да затражи његово ослобађање. Посебно смо вам захвални на подстицај вјерских слобода у читавом свијету. Као Православни Хришћани, најбољи могући начин да изразимо нашу захвалност, јесте да наставимо да се молимо за Вас и за нашу Владу.

  Молимо се да Бог буде са Вама и да умножи ваше племените напоре за Америку и за читав свијет” , ово су ријечи из писма Архиепископа Америке Димитрија које је упутио Министру Иностраних Послова Сједињених Америчких Држава гђи Хилари Клинтон, завршавајући са захтјевом за хитно ослобађање Архиепископа Охридског Јована.

  Извор: romfea.gr
  Шири Православље

 3. Нова тортура над Архиепископом охридским Господином Јованом  Ово што раде македонске власти са Архиепископом Јованом, одавно је испод сваког правно-хуманитарног дна; а ово што се последњих три дана дешава, прелази у отворену тортуру над којом нико нема никакав утицај, и коју они несметано и на правди Бога спроводе без икаквог увида у оно што се са њим дешава или може десити.


  Наиме, суђење је требало да буде настављено прекјуче у понедељак није настављено јер Архиепископа једноставно нико није довео из затвора на исто!
  Нико није знао разлог за то! ЧАК НИ САМ СУД у Велесу на челу са судијом Тањом Милевом!
  Иста госпђица је малте не, за недолазак на суд окривила Архиепископа као да је он сам, био у могућности да другачије поступи!

  Невероватно...

  После неодржавања поменутог рочишта, Скопским медијима и средствима јавног информисања, почеле су да круже спекулације у односу на здравствено стање владике Јована, притом без елементарног културног и људског односа ка Његовој личности и стању у коме се он налази.

  Судија Тања Милева је следеће рочиште заказала за 26. Април, ове године, наглашујући да уколико Архиепископ Јован, па и његов адвокат Васко Георгиев, се не појаве у заказаном термину, суђење ће бити одржано по сваку цену са тиме што ће она назначити бранитеља по службеној дужности!

  Оваквим поступком судија Тања Милева свесно крши закон о кривичном поступку према коме окривљени има право да буде суђен у свом присуству и да се брани лично или уз помоћ бранитеља по сопственом избору.

  У задња два дана није могла да се добије никаква информација у каквом је здравстевеном стању Архиепископ Јован и зашто се није појавио на суђењу, пре свега што нико из затвора у Скопљу није желео да даје било какве информације о томе - правдајући се да ''нису овлашћени да дају такве информације''!

  То се није десило ни на позиве и инсистирање осталих епископа Охридске Архиепископије. Чак ни на инсистирање најближе родбине пре свега Архиепископове мајке.

  Ипак, Православната Охридска Архиепископија је успела да дође до проверених информација да Архиепископ Јован има више него озбиљне проблеме са кичменим стубом и да је на дам самог суђења, дакле прекјуче, 24. Априла био одведен на специјалистички преглед на некој од Скопских клиника, где му је одређен медицински третман у трајању од неколико дана после чега ће уследити и снимање кичменог стба.

  Имајући у виду све што се дешавало у задњих неколико дана као и сва дешавања од раније, изгледа да суд у Велесу забрањује Архиепископу Јовану чак и ''право да се разболи''!
  Притом, треба имати у виду факт да се Архиепископ Јован налази у притвору, па када се човек се разболи у истом, онј не може да се појави на судско рочиште, а сам притвор истовремено упућује, а на крају, зато се неко и налази у поритвору, да не би могао својевољно и сам да избегава суђење.

  Суд би морао да има у виду здравствено стање Архиепископа Јована, а не да понавља исту грешку од раније, и да суди Архиепископу у његовом отсуству.

  Извор: ПОА/Поуке.орг

 4. Званична потврда о погоршању здравственог стања Архиепископа Јована  Судско рочиште против Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г.г. Јована, које је по тужби расколничке ”МПЦ” било заказано за 26. април у Основном Суду у Велесу, није одржано; а разлог за одлагање је погоршање здравственог стања Архиепископа Јована.

  И овог пута је потврђен став Freedom House-а да поједини новинари у Републици Македонији дејствују као „политички гласноговорници“. По ко зна који пут ширећи говор мржње, клевете и неистине, део новинара (Дневник 23.04.2012, Макфакс, 23.04.2012 и др.) на потпуно непрофесионалан начин и без минимума етике и људскости, протурају вести како Архиепископ Јован „намерно пролонгира суђење“, „купује време“ користећи низ израза, који нису ни за поменути.

  Сасвим супротно гореизреченом, на данашњем судском рочишту судија Тања Милева је саопштила да је суд у Велесу примио официјалну потврду од лекара-специјалисте којом се сведочи да Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г.г. Јован има веома озбиљне проблеме са здрављем и да му је одређено вишедневно мировање, после чега ће уследити и допунски прегледи његовог здравственог стања.

  У контексту свега изреченог и саме власти у Р. Македонији признају да су затвори у Р. Македонији у катастрофалном стању(24 Вести, 25.01.2012). Притом, да и при таквим околностима, Суд у Велесу одбија могућност да овлашћено лице Архиепископу Јовану доставља храну и лекове, а затворска управа и лекари одбијају да дају информације у вези његовог здравственог стања.

  Следеће судско рочиште судија Тања Милева је заказала експресно, за 2. Мај. Васко Георгиев, адвокат Архиепископа Јована, саопштио је, да ипак пре тога мора да се утврди да ли здравствено стање Архиепископа Јована дозвољава да из затвора у Шуто Оризари – Скопље дође у Основни Суд у Велесу.

  Извор: ПОА/Поуке
  Шири Православље

 5. Велешки суд престаје да позива преостале сведоке у процесу против Архиепископа Јована  Иако погоршаног здравственог стања, судски процес против Архиепископа охридског Јована, по тужби расколничке ”МПЦ”, је настављен 2.Маја, у Основном суду у Велесу.

  За разликu од претходних суђења, када је Архиепископ Јован био ослобађан, овога пута Јавни тужиоц је свој напад темељио и на Уставу расколничке ”МПЦ”, а суд је то прихватио(!?) остављајући утисак као да Архиепископу Јовану, ”и треба” да се суди по Уставу расколничке ”МПЦ”, а не по законима Р. Македоније.

  Док са свих крајева света пристижу апели за ослобађање Архиепископа Јована, што је уједно и начелни предуслов евентуалних преговора са расколничком ”МПЦ” о њиховом повратку међу православне, претставник расколничке ”МПЦ”, 58-годишњи Димитар Белчовски (иначе професор на Скопском ”теолошком факултету” расколничке ”мпц” са чином протођакона и титулом магистра теологије – прим. прев.) одлучно заступа став расколничке МПЦ остајући при захтеву кривичног и материјалног гонења Архиепископа Јована.

  Архиепископ Јован је назначио да као монах и Епископ, као човек који је дао завете нестицања икакве личне имовине, како човек који није формирао своју породицу, увек је водио рачуна само и само о епархијској имовини, коју је оставио у немерљиво бољој ситуацији од оне коју је затекао.

  На суђењу, одржаном 2. Маја, део сведока, давао је различите изјаве у односу на претходно дате (на пр. 53-годишња Фана Ристеска); велики број њих је изјавио да, док су радили са Архиепископом Јованом, ни од једне финансијске инспекције са виших инстанци нису имали примедбе на вођење рачуна и пословање (на пр. 56-годишњи Миле Штрбевски, 56-годишњи Таки Ристески, 37-годишњи Тони Петрушевски). Други од сведока, су пак тврдили да Архиепископ Јован није радио исправно, али на питање адвоката Васила Георгиева, да ли су тај ”неправилан рад” пријавили, листом су давали одговор да нису, што према законима и њих чини ”саучесницима” у ономе за шта сами оптужују Архиепископа Јована (пример 64-годишњег Стојка Ристовског). Поменимо и да су скоро сви сведоци, на највећи број постављених питања, одговарали са: “не сећам се”, узимајући у обзир факт да суд разматра догађаје од пре 14 година.

  Имајући у виду гореречено, суд је одбио да на следећим заседањима позива остале сведоке и решио да само чита изјаве које су ови дали тада када Архиепископу Јовану пресуђено у одсуству, заборављајући притом да му је претходна пресуда укината и да је овој процес почео као сасвим нов, са изношењем нових доказа. Међутим на овакав начин адвокату Василу Георгиевом и Архиепископу Јовану је онемогућено да у новом процесу сведоцима постављају питања.

  Неопходно је подвући да је део новинара (које је ”Фридом Хаус” именовао политичким послушницима), продужио са ширењем неистина, калемећи Архиепископу Јовану: “да је новцем датим на руке купио џип марке БМВ” (Дневни лист “Вечер”, бр. 14981), што, не само да није тачно, већ претставља потпуну измишљотину јер тако нешто нити с едесило нити такав џип постоји у судском процесу.

  У погледу пропагандног рата, који највећи број новинара воде против Архиепископа Јована и Православне Охридске Архиепископије, нико и не помиње да су сви помињани аутомобили, који су заиста и били купљени, као и трактори, сваки квадратни милиметар земљишта под концесијом, библиотеке, мермерни стубови, зграда “Малина”, црквена економија “Воскресение”, и сва остала материјална покретна и непокретна имовина за коју расколничка ”МПЦ” оптужује Архиепископа Јована, ни у једном трену није била Његов приватан посед и власништво, него и дан данас се налазе у власништву и чврстом поседу расколничке ”МПЦ”, а за шта је Основни суд у Велесу већ два пута ослобађао Архиепископа Јована; Исто као и Апелационио суд у Бугарској, који је одбио екстрадицију Архиепископа Јована, и са чуђењем констатовао да је Архиепископ гоњен и терећен од расколника чак и за “проневеру” и оних средстава која је као надлежни Епископ исплато као личне доходке запосленима, а да му се на терет стављају и средства којима су исплаћени и епархијски рачуни за струју и комуналије. Због свега овога, Бугарски суд је ослободио Архиепископа Јована уз образложење да “финансијске малверзације за које се терети Архиепископ Јован нису ништоа друго до политички прогон на верској основи”.

  Овај садашњи поступак и суђење Архиепископу Јовану све више наликује некаквом квази-црквеном процесу а Основни суду у Велесу доводи у позицију ”псевдо-црквеног суда”, никако не државног. Процес се наставља 7. Маја 2012.

  Извор: ПОА/Поуке

  Шири Православље

 6. Скандал од стране судије Тање Милеве из Основног суда у Велесу  Информативна служба Православне Охридске Архиепископије извештава јавност да је при крају рочишта против Архиепископа Јована у Основном суду у Велесу одржаном 7. маја 2012 године, судија Тања Милева следеће рочиште заказала за 16. мај, из разлога што је то основни минимум неопходног времена за које Архиепископ Јован може да прочита наводе из вештачења (на 160 страна), и следствено томе да има могућност да припреми своје изјашњавање у односу на исто.

  Али, 8. маја, значи само један дан откако је званично Архиепископу Јовану и јавности саопштено да је следеће рочиште заказано за 16. мај, судија Тања Милева, преко факса упућеног адвокату одбране Василу Георгиеву, објављује да помера термин суђења за шест дана раније, односно за 10. мај! Истовремено да ово скандалозно понашање судских власти буде још више застрашујуће, судија Тања Милева телефоном се јавила суду у Битољу и издејствовала отказивање свих суђења која адвокат Васил Георгиев има заказано за 10. мај у Битољу, како би се он појавио на суђењу, које је она заказала у Велесу.

  Са овим скандалозним понашањем судије Тање Милеве, понашање које по нашим информацијама, не памти судска пракса, изгледа да суд доводи у питање функционисање правног система и закона, чиме распарава државни поредак по шавовима.

  У овом случају превише је очигледно да је судија Тања Милева, буквално преко ноћи добила политичку наредбу да помери термин и онако политички монтираног судског процеса против Архиепископа Јована. Претпоставимо да уколико би имала неки оправдани разлог за ово њено деловање, на пример путовање, зашто онда не би термин суђења померила за време пошто се врати са путовања, на пример 17. мај! На овај начин судија Тања Милева онемогућила је основно право Архиепископа Јована да припреми своју одбрану, при чему остаје недвосмислено јасно да Архиепископ Јован не може да пролонгира суђење, због непобитног факта да се, и при погоршаном здравственом стању, налази у притвору. Добија се утисак да преко назначеног скандалозног понашања, суд уопште нема интерес за законским судским поступком и да већ има написану пресуду, коју жури да саопшти.

  Ова вест, истовремено представља и апел свим оним личностима из домаће и међународне јавности, који могу да помогну у спречавању оваквих, од стране суда бруталних кршења људских права и верских слобода, и истовремено да придонесу испуњавању евро-атланских демократских вредности у односу на поштовање људских права и верских слобода, подједнако за све грађане наше земље.

  Православна Охридска Архиепископија
  Шири Православље

 7. Судија Тања Милева осудила је данас Архиепископа Јована на две године и шест месеци затворске казне  На упорне захтеве расколничке организације МПЦ, судија Основног суда у Велесу Тања Милева, данас је изрекла пресуду, која гласи: две ипо године затвора Његовом Блаженству Архиепископу охридском и Митрополиту скопском г.г. Јовану!

  Судија Тања Милева је рођена 02. 02. 1980 год., а за судију је изабрана 01. 09. 2009. године. Само месец ипо после тог избора, значи већ 15. 10. 2009 год., откако је отстрањен судија Валентин Зафиров, који је два пута ослобађао Архиепископа Јована, за судију у процесу против Архиепископа Јована била је намештена Тања Милева, која је и тада, у веома кратком року и у његовом отсуству, осудила Архиепископа Јована на две ипо године затвора. Исту пресуду, судија Тања Милева потврдила је и данас.

  Стиче се утисак да су овакви судски процеси савршена илустрација за пуно пута понављану констатацију међународне заједнице, да су македонски судови корумповани и да одлуке доносе под јаким утицајем политичке власти. Следствено томе, ради оваквих политичких пресуда, сви грађани Р. Македоније постају таоци и плаћају цену потпуног удаљавања од цивилизацијских демократских токова.

  Ипак, ово суђење се уопште и не би спровело, да није било упорног захтева расколничке организације МПЦ: да се води судски процес у коме Архиепископ Јован, по сваку цену, мора бити осуђен. Управо из тог разлога, преко овог судског процеса обелодањене су све лажи расколничке организације МПЦ. Наиме, пошто је за њих било неопходно да преговарају са Српском Православном Црквом, расколници су декларативно давали изјаве да желе преговоре о свом повратку у Православље, али у суштини они никада нису послушали Српског Патријарха у вези основног предуслова о преговорима, а предуслов је био да само престану сви политички мотивисани и монтирани судски прогони против Архиепископа Јована и Православне Охридске Архиепископије. Срдачно су примани у Београду, злоупотребљавајући сву добру вољу својих домаћина малограђанским клеветањем Архиепископа Јована, у које очигледно само они верују, притом без елементарне црквене свести да је Архиепископ Јован истинска адреса за решење њиховог проблема.

  Сада, пресудом против Архиепископа Јована, саборно Православље препознаје државно-спонзорисану расколничку организацију МПЦ само као потврђеног и жестоког гонитеља канонске Цркве у Р. Македонији. Данас, већ свако може да види разлику између, са једне стране, расколничке организације МПЦ као суровог гонитеља Христа и Цркве и, са друге стране прогоњених због православне вере Архиепископа Јована и Православну Охридску Архиепископију, чији је он Претстојатељ.

  Од данас, свако од клирика расколничке организације МПЦ, може размишљати о повратку у канонско Православље, само као о чину личног преумљења.

  Извор: Information Service of the Orthodox Ohrid Archbishopric
  Шири Православље

 8. Саопштење за јавност поводом најновијег утамничења Архиепископа охридског Јована  Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. др Јован, свеправославно признати и познати канонски Предстојатељ древне Охридске Архиепископије, после вишегодишњих прогона, малтретирања, хапшења и затварања – искључиво због његове непоколебиве
  опредељености за јединство Цркве Божје, припадности васељенском Православљу преко Српске Патријаршије и доследне, исповедничке борбе против расколничког менталитета и антицрквеног етнофилетизма, – под лажном оптужбом за наводну утају и проневеру, у резултату политички мотивисаног и исконструисаног квазисудског процеса стаљинистичког типа, организованог на нескривени захтев расколничке организације која себе означава називом „Македонска Православна Црква“, а после најновије судске фарсе у Велесу, осуђен је јуче, 11. маја, на две и по године робије. Ово је јединствен пример у савременој Европи – а можда и у цивилизованом свету уопште – да државни органи, по поруџбини, најгрубље кршећи и сопствено законодавство и међународне норме и конвенције, врше овако сурово насиље над Православном Црквом и њеним законитим високим представницима. Срећом, „суђењу“ су као посматрачи присуствовали и поједини дипломати, и представници Православне Цркве, и представници организација и институција посвећених заштити људских права и верских слобода, тако да ће сви релевантни чиниоци и укупна јавност добити тачан извештај и јасну слику о природи тужног и ружног сценског приказања, одиграног у велеској судници.

  Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, под чијом канонском јурисдикцијом се налази аутономна Охридска Архиепископија, осуђује, са најдубљом моралном индигнацијом, ово беспримерно насиље и гоњење, спроведено под маском заштите правног поретка, молитвено и у јеванђелској љубави непрестано је са својом браћом и сестрама у Охридској Архиепископији, а посебно са њиховим Архипастиром који са радошћу прихвата и подноси страдање за прадедовску веру и за јединство Православне Цркве Христове и, најзад, апелује

  на све сестринске Православне Цркве широм васељене;
  на све остале хришћанске Цркве у свету;
  на Светски Савет Цркава, Конференцију Европских Цркава и друге хришћанске организације;
  на духовне вође великих светских религија;
  на владе и надлежне државне органе правно уређених држава, у првом реду демократских;
  на међународне институције;
  на институције и организације заштите људских права и верских слобода и
  на све људе добре воље
  да пруже духовну, моралну, правну и сваку другу могућу подршку заточенику савести, архиепископу Јовану, и да допринесу његовом што скоријем ослобађању из тамнице.

  Београд, 12. маја 2012.

  Извор : Српска Православна Црква
  Шири Православље

 9. Саопштење за јавност поводом најновијег државно-полицијског прогона припадника Православне Охридске Архиепископије  Информишемо домаћу и међународну јавност да су бројне полицијске снаге данас, 21. маја 2012. године, око 7 часова ујутро, организовано и насилно ушле у више манастира и домова припадника Православне Охридске Архиепископије.

  У Штипу полиција је тражила Његовог Преосвештенства Епископа брегалничког Господина Марка, и будући да није пронашла Преосвећеног Епископа, ухапсили су монахињу Пелагију.

  У Скопљу бројне полицијске снаге су ушле у Манастир Успења Пресвете Богородице, тражећи Епископа стобијског и мјестобљуститеља струмичког Господина Давида, и како га нису пронашли, ухапсили су игуманију манастира, монахињу Кирану. Треба навести да се полиција брутално понашала према монахињама, на тај начин што су им насилно истргли из руку мобилни телефон монахињама и уз њихово малтретирање, вршили су детаљни претрес манастира, притом снимајући све видео-камером.

  Исто тако, полиција је ушла у Манастир Св. Јована Златоустог у Битољу, тражећи настојатељицу манастира, монахињу Олимпијаду, те како је нису нашли, понашали су се грубо и малтретирали остале монахиње.

  Полиција је такође ушла у Манастир Успења Пресвете Богородице у Прилепу и том приликом ухапсила јеромонаха Мојсеја.

  У свим наведеним манастирима полиција је запленила све комјутере, као и другу материјалну имовину, и све су то урадили, наводећи да хапсе због утаје пореза. Такође, полиција је лишила слободе и најужу родбину Преосвећене Господе Епископа, као и остале вернике Православне Охридске Архиепископије.

  Судске власти Републике Македоније одбијају да региструју Православну Охридску Архиепископију, она нема своје фирме и практично живи од помоћи својих верника, тако да је веома провидно да држава, под маском утаје пореза, спроводи до сада, заједно са пресудом против Архиепископа Јована, најжешћи прогон и полицијску тортуру на верској основи, прогон какав не памте демократске земље у Европи и свету.

  После две и по годишње затворске пресуде коју Архиепископ Охридски Господин Јован већ издржава у централном затвору Идризово, штитећи верски монопол расколничке организације МПЦ, државне власти у Р. Македонији кренуле су у поход да у један дан дословно сатру канонску Православну Цркву у нашој држави.

  Апелујемо на Њихове Екселенције, све представнике иностраних амбасада демократских држава, на амбасаду ОЕБС-а, на институције и организације за заштиту људских права и верских слобода, да пруже сваки вид помоћи и подршке, како би се прогон уперен против Архиепископа Јована и свих притворених игуманија, монаха, монахиња и верног народа што пре прекинуо, и како би коначно спречили овај погром верских слобода који државне власти у Р. Македонији спроводе над припадницима Православне Охридске Архиепископије.

  Извор : Православна Охридска Архиепископија
  Шири Православље

 10. Обраћање Епископа стобијског Давида верном народу Охридске архиепископије  Пастирско обраћање Хришћанима Православне Охридске Архиепископије поводом најновијег државног прогона на верској основи.

  Најскупоценији у Васкрслом Христу,

  Сведоци смо да је после изрицања две и по годишње затворске казне Архиепископу охридском г.г. Јовану, ових дана почео нови талас државног прогона на верској основи и против осталих Епископа, дела свештенства, монаштва и верног народа најсветије Православне Охридске архиепископије.

  Познате су речи Христове из Јеванђеља: Ако су мене гонили, и вас ће гонити. Те речи су критеријум по коме је Саборна Црква одувек вредновала квалитет свога живота. Сваки човек који је изградио аутентичан личносни однос са Богочовеком Христом, у условима прогона, зна, пре свега, да пројави тај однос сведочећи ведрину и радост живота. Ако пак уочи да не може да посведочи поменуту радост, схвата да треба још више да уложи у изградњу личносног односа са Богом, истовремено прихватајући прогон као скупоцено искуство које се не стиче ни на једној образовној институцији, нити се пак купује матерјалним средствима.

  Извесне су и речи, које срећемо у Јеванђељу: Где је богатсво ваше, тамо је и срце ваше. Срца су наша Христова у Светој Литургији и онај ко је окусио спасоносно благолепије на саборној Литургији заиста тешко може да разуме до којих граница стиже људска злоба када се под плаштом израза прање новца, утаја пореза, врши терор према Хришћанима наше Цркве. Подсећамо вас да су, под идентичним оптужбама кроз историју Цркве од првих векова до данас, били гоњени бројни и звучни (познати) светитељи.

  Најскупоценији, имајући у виду горе речено, свесни смо да ви, и сви ми, као Црква, стремимо да негујемо етос православне духовности а он је следећи: неупоредиво боље је да претрпимо неправду него да некоме нанесемо неправду.

  Позивамо вас да достојанствено, хришћански поднесете и овај најновији државни прогон на верској основи имајући пред собом узвишени пример Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г.г. Јована, који већ целих 10 година Христо-подобно, смирено, подноси сва пљувања и распињања, све пресуде и затворске казне.

  Неопходно је да назначимо и следеће! Очигледно је, да средства јавног информисања у потрази за сензационализмом и истовремено, дневно политичкој послушности, знају да објављују потпуно изрежиране информације. Но, средства јавног информисања, сасвим природно, увек су вођена истином, која већ сутра може да буде лаж, док ми, Православни Хришћани, вођени смо, не дневном, него Вечном и апсолутном Истином Христом.

  Позивамо вас, да сви заједно продужимо са неговањем мученичког етоса у исповедању наше, чисте Православне вере, знајући да после Крста увек долази Васкрсење; знајући да је Црква надживела мноштво најразличитијих друштвених уређења, знајући да нашу Цркву ни врата ада неће надвладати.

  Још једном вас храбримо да учините оно, што знамо да већ јако дуго и добро чините и по чему вас препознају широм Православља, смирено да поднесете сав прогон и страдања и сагласно Еванђељу, никада, па ни са једном речју и мишљу у срцима својим, да не осудите никог од оних који нас гоне.

  Већ и себе саме, и њих, препустимо Суду Божијем.

  Извор: ПОА/Поуке.орг
  Шири Православље

Page 2 of 7 FirstFirst 1234 ... LastLast

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •